De geheimen van barbier Gert Rombouts voor een perfect scheerresultaat

Leren hoe je moet scheren, is voor de meesten onder ons een zaak van vallen en opstaan. Gewapend met vaderlijk advies (of de nodige YouTube filmpjes) werd het een dagelijkse oefening om sneetjes, ingegroeide haartjes en vervelende uitslag te vermijden. Wellicht heeft dat ook wel de heropleving van de baard een aantal jaren geleden getriggerd. (“Al is het niet omdat je een baard hebt, dat je niet meer moet scheren!”, aldus Gert.) Maar daarover later meer…

Vermits je in een leven zo’n 20.000 keer zult scheren, doe je het maar best meteen op de juiste manier. Met inside tips van Haarbazaar Deluxe barbier én vriend van Loostermans, Gert Rombouts, bereik jij straks een perfect scheerresultaat zonder daarbij je huid te beschadigen. Meer nog, zo kan jij straks ten volle genieten van dat ultieme me-time moment.

Loostermans scheren

 

Kies de juiste tools 

Laat alvast 1 ding duidelijk zijn: dit artikel gaat niet over elektrisch scheren. Want, om het met de woorden van Gert te zeggen: “Echte mannen scheren nat.” Bij nat scheren heb je de keuze tussen het open mes, de multi-blade razors, type Gillette, of de safety razors.

Het open mes is alom gekend en werd veelal bij de barbier gebruikt. Een multi-blade razor bevat, zoals het woord het zegt, meerdere mesjes, gaande van 3 (Mach 3) tot zelfs 5 mesjes (Fusion 5). Zo ga je met 1 scheerbeweging niet slechts 1 keer, maar eigenlijk 3 tot 5 keer over de huid heen. Een praktisch alternatief dus wanneer je minder tijd hebt en het allemaal wat sneller moet gaan. Houd er wel rekening mee dat met de hoeveelheid mesjes, ook de belasting voor de huid toeneemt. Verder moet je een multi-blade razor ook iets vaker spoelen met warm water tijdens het scheren omdat de haartjes sneller tussen de mesjes blijven steken.

Zo’n multi-blade razor kan/mag trouwens een streling voor het oog zijn, door geen goedkope plastic houder te gebruiken. Je kiest beter voor een robuustere houder uit chroom, al dan niet in combinatie met hout. Deze hebben vaak wat meer gewicht, waardoor je automatisch een juiste druk op de huid gaat uitoefenen. Bovendien, het is duurzaam en staat beeldig op jouw badkamermeubel. Wees je altijd bewust van je huidtype en gebruik bij voorkeur lange scheerbewegingen, eerder dan veel korte bewegingen om de huid niet nog meer te belasten en wondjes of zogenaamde scheerbrand te vermijden.

Loostermans safety razor

 

Een safety razor doet denken aan vervlogen tijden. En dat is zeker geen slechte zaak, want de technologie van het scheermes werd al lang geleden geperfectioneerd. Dit is voor de genieters. De mannen die van scheren een moment willen maken en die het gevoel van bij de barbier thuis willen evenaren (al is dat uiteraard nooit 100% mogelijk, dixit Gert). Omdat je slechts 1 mesje gebruikt, duurt het scheren immers langer. Het vraagt ook een bepaalde handigheid die je gaandeweg moet leren in het bepalen van de juiste hoek waarin je het mes op de huid zet. Afhankelijk van je haarstructuur en baardgroei kan je eenzelfde mesje trouwens perfect 2 keer gebruiken alvorens je het omdraait voor de andere kant. “We moeten niet heiliger willen zijn dan de paus. Met eenzelfde mesje kan je zo makkelijk vier keer scheren. 2 keer per zijde.” Kies altijd voor een kwalitatieve houder zodat je voldoende grip hebt en er niet te veel speling zit op de beweging van het mes. Wat het mes zelf betreft, moet je op zoek gaan naar de juiste scherpte. Die durft al eens te verschillen afhankelijk van het merk. Te scherpe mesjes kunnen de toplaag van de huid beschadigen. Gert kiest zelf voor de mesjes van Mühle. Deze zijn scherp genoeg en werken fijn. En ook bij scheren met een safety razor geldt: kies voor lange bewegingen ipv korte. 

Een goede voorbereiding is het halve werk 

Een waarheid die staat als een koe! Of ook, de aanval is de beste verdediging. Met andere woorden, om sneetjes en irritatie te vermijden bij het scheren, bereid je de huid best zo goed mogelijk voor op de scheerbeurt. Onvoorbereid scheren leidt namelijk tot een geïrriteerde huid en geeft pukkeltjes en uitslag, waardoor je niet meer van het scheren kunt genieten. En dat is wat scheren moet zijn, een moment om van te genieten. 

Dit doe je door de huid en baard zuiver te maken door ze mild te reinigen met lauw water. Overdrijf hier niet mee want het scheren zelf is al een scrub beurt op zich, dus je wilt je huid nog niet te veel belasten. 

Extra tip van Gert: bestudeer voor je begint in te zepen de huid op oneffenheden en de groeirichting van je baardharen zodat je tijdens het scheren weet in welke richting je moet scheren. 

Zeep overvloedig in 

Het inzepen is iets waar je voldoende tijd aan moet besteden, aldus Gert. Het is bepalend voor het scheerproces en moet je dus goed doen. Ook hier zijn de juiste tools en producten belangrijk. Gebruik een scheerkom met reliëf op de bodem zodat er meer zuurstof onder het schuim kan komen en deze luchtiger wordt. Een borstel met echt dassenhaar krijgt de absolute voorkeur. Dassenhaar heeft namelijk de eigenschap dat het water absorbeert en voor een rijk schuim zorgt. De beweging van de haren tegen je huid zorgt bovendien voor een lichte scrub en helpt om de haren recht te zetten zodat ze makkelijker te scheren zijn. Kies ten slotte voor een milde scheerzeep die de huid en haren hydrateert. Zo worden de haren dikker en zetten ze zich recht, wat het scheren vergemakkelijkt. Een borstel met dassenhaar is net iets duurder dan een borstel met synthetische haren, maar gaat, als je deze goed verzorgt, ook heel lang mee.

Loostermans - scheerborstels

Zeep overvloedig in en gebruik hierbij strijkende bewegingen. Gebruik hiervoor warm water om de haren scheergevoelig te maken en het scheermes minder koud aan te doen voelen. Eventuele pukkeltjes of moedervlekjes maak je met je vinger terug vrij zodat je deze niet meeneemt tijdens het scheren (deze haal je anders makkelijk open). 

Zeep niet te oppervlakkig in. Want, zo zegt Gert: “Overvloedig inzepen is driekwart van de scheerbeurt.” Het maakt de haren dikker en bereidt ze samen met de huid voor op het scheren.

Bepaal of je 1 of 2 keer wilt scheren

Afhankelijk van het beoogde scheerresultaat kies je voor 1 of 2 keer scheren. Deze laatste zorgt uiteraard voor een nog gladder resultaat. (Met een multi-blade razor ga je met een beweging al met meerdere mesjes over de huid, waardoor je hierbij sowieso meerdere keren over je huid scheert.) Kies je voor 1 keer scheren, dan start je met een middelmatige zeepdikte. Dit betekent dat je niet te dun inzeept (dan loopt de scheerschuim van je gezicht), maar ook niet te dik of stug (dan droogt het schuim te snel op en krijg je een masker). Scheer daarna met de haargroei mee, zoals je deze voor het inzepen hebt bepaald. Gebruik hierbij lange bewegingen. Spoel het mes regelmatig af met warm water. Blijf niet eindeloos scheren om een 100% glad scheerresultaat te krijgen omdat je eigenlijk je huid scrubt en daardoor de huid te veel gaat beschadigen, wat leidt tot irritatie.

Loostermans - Mühle scheerproducten

Kies je voor 2 keer scheren, dan zeep je de eerste keer in met een dikkere scheeremulsie. Verder doe je hetzelfde dan bij 1 keer scheren. Na de eerste keer scheren, zeep je een tweede keer in met een dunnere scheerzeep. De tweede keer scheer je tegen de haargroei in. Zo ga je als het ware polijsten voor een gladder resultaat en kan je het resultaat van een multi-blade razor evenaren of zelfs verbeteren. Het scheert intensiever, maar gladder. Doe dit nooit meteen de eerste keer want dan haal je de huid open. 

Belangrijke side note van Gert: Je kunt nooit spiegelglad scheren. Dat is een illusie, zeker als je respect wilt hebben voor je huid. Dat mag dus nooit de verwachting zijn. 

Nazorg is van vitaal belang 

Wie goed naar de vrouwen in zijn omgeving luistert, weet het al langer. Nazorg is een essentieel onderdeel van het proces! Uw vrouw / huid zal u dankbaar zijn. Maak de huid daarom proper met koud water of een koude handdoek. Deze koude douche zorgt ervoor dat de poriën weer samentrekken en minuscule bloedingen stoppen. Zijn er toch grotere bloedingen, gebruik dan een aluinsteen om de bloeding te stelpen en de wonde meteen ook te ontsmetten. Gebruik in dit geval, nadat het bloeden gestopt is, een zachtere balsem om je huid te verzorgen.

Is er geen irritatie, dan kan je een vloeibare lotion of aftershave gebruiken. Deze is effectiever, maar bevat ook meer alcohol waardoor het bij wondjes teveel prikt. Smeer de balsem of lotion goed uit over je handen en verdeel over je gezicht.

Als surplus, kan je nog afwerken met talkpoeder om je gezicht weer droog te maken. Maar dit is geen must.

Maak je scheerkom, borstel en mes goed proper met warm water en laat je borstel altijd hangend drogen. 

Of ga voor de ultieme me-time bij de barbier 

Wil je echt voor dat ultieme me-time moment gaan, met absolute verwennerij? Dan is een regelmatig bezoekje aan de barbier een absolute aanrader. Of zoals Gert zegt: “Barbier, barbier… Ge moet naar Haarbazaar Deluxe gaan!” Hier wordt een soortgelijk mes gebruikt dan de safety razor van thuis, zij het dan in een ander toestel. In oorsprong gebruikte men open messen, maar omwile van hygiënische redenen gebruiken barbiers vandaag de dag standaard chavettes, of wegwerpmessen.

Haarbazaar Deluxe barbier Gert Rombouts

 

Klein wist-je-datje: de typische barbierspaal met de witte, rode en blauwe diagonale strepen verwijst naar bebloed wit verband, zoals typerend was voor alle verzorgende beroepen van weleer. Barbiers konden vroeger immers ook tanden trekken of aderlatingen uitvoeren, waarna de verbanden werden gewassen en tijdens het drogen al eens verstrengeld raakten door de wind. In de Verenigde Staten heeft men daar dan nog een blauwe streep aan toegevoegd om de kleuren van de Amerikaanse vlag te vertegenwoordigen. Een symbool met geschiedenis dus! 

Maar dus… bij de barbier ga je niet louter voor de scheerbeurt langs, je gaat er voor de totale beleving. En beleving is nu toevallig iets waar we met Huis Loostermans veel belang aan hechten. Je krijgt er een extra wellness gevoel door het gebruik van warme en koude handdoeken. Je hebt er het sociale gebeuren met de hele sfeer, de muziek, een drankje achteraf. Kortom, alle zintuigen worden er geprikkeld. Het is een moment voor jezelf, waarin even niemand je kan storen. Een echt me-time moment

 

Wees dus welgekomen bij Haarbazaar Deluxe. Gert staat je trouwens ook graag bij met de nodige tips en tricks om van scheren ook thuis een succes te maken. Zijn selectie aan scheerproducten ontdek je hier.

Ook over het juist verzorgen van de baard heeft Gert, als trotse baarddrager, trouwens veel te vertellen. Stay tuned dus voor deel 2 van ‘De Geheimen van Gert’!